B&B - Containerwoning

Who’s the architect?

september 4, 2017
Who’s the architect?
Dit was niet zo evident, dat geven we toe. België en Frankrijk lopen niet over van de achitecten die ervaring hebben met containerhuizen. Kies regionaal Aangezien we in Wallonië (Ardennes) wilden wonen, moesten we op zoek naar een regionale architect. De bouwrestricties waren in die regio zo streng, dat we maar beter iemand kozen die de regio en zijn bouwbeperkingen kent. Dit was bij ons criterium nummer 1: een architect uit de regio zelf. Criterium 2 en 3 Het tweede criterium: ‘ervaring met containerbouw’. Hmm, niet makkelijk te vinden. Dit criterium hebben we dus maar vervangen door: ‘grote interesse in containerbouw’. Criterium 3: vlotte communicatie online, zin voor initiatief, meedenkend, ervaring in energiezuinige woningen, stijl: modern. Tja, het lijkt dat onze architect een soort sollicitatiegesprek zal moeten ondergaan. 🙂 He's the architect Quentin is de naam. Hij werkt zowel in België als in Frankrijk. Hij en zijn gezin liggen in lijn met ons familieleven. Hij weet dus wat de behoeften zijn als gezin. De huizen, die hij ontwerpt, liggen in onze stijl (die we tijdens de duplo-fase bepaald hebben). En heel belangrijk: hij is gespecialiseerd in passief bouwen. Hij schrijft er ook artikels over. We zullen hier later nog een artikel van hem publiceren. 3 gouden raden
  1. We moeten eerlijk zijn, Quentin was niet onze eerste architect. Je moet soms durven veranderen; dat is belangrijk. Het moet echt klikken tussen jullie. Hij/zij is het die jullie huis gaat ontwerpen, hij/zij is het die naar jullie noden zal luisteren en die ze zal omzetten naar realiteit. Ligt zijn stijl jou niet: next. Doet hij liever zijn eigen zijn en luistert hij niet echt naar jullie wensen: next. Past zijn prijs helemaal niet binnen je budget: next.
  2. Kies niet zomaar een architect omdat hij een vriend is van een vriend of omdat hij dichtbij woont, … . Ga op zoek naar de juiste architect voor jouw huis. Je wilt ten slotte toch het huis van je dromen?
  3. Nog een belangrijke raad: spreek een vaste prijs af. Ja, het kan achteraf duurder uitvallen. Het kan ook omgekeerd zijn. In ieder geval weet je precies aan welke factuur je je mag verwachten. Een goede budgettering is nu eenmaal heel belangrijk om het kostenplaatje van je woning onder controle te houden. Spreek over de prijs vanaf je eerste gesprek met hem/haar.