B&B - Containerwoning

Container ruwbouw: op 5 weken tijd

september 4, 2017
Container ruwbouw: op 5 weken tijd

Grondwerken, funderingen en containers plaatsen. Zover zijn we al. Dit alles op 5 weken tijd! Dat is het grote voordeel van containerbouw: je hebt snel een stevige ruwbouw en je hebt meteen een dak boven je hoofd om verder te werken.

Een terugblik op de plaatsing van de containers

De pijlers staan klaar, het platform is gegoten. Net voor ze de containers komen plaatsen, leggen we de isolatie die onder de containers komt. EPS en EPS-grafiet. Wij hebben namelijk gekozen voor een passieve containerwoning. Die EPS-grafiet is niet het goedkoopste materiaal, dat is zeker. Het heeft wel een goede isolatiewaarde. Daarboven gaan we laten opspuiten met PUR.

Om 8u ‘s morgens komt de kraan toe. We hebben de straat maar kunnen afbakenen van 9u tot 16u. En voor die kraan is 1u opbouw en 1u afbraak nodig. Het is een telescopische kraan van 110 Ton met een arm van 60 meter. We hebben dus 5 uur de tijd om die 11 containers te plaatsen. Klokslag 10u: aan de slag.

De eerste container is de moeilijkste om te positioneren. Pieter geeft de aanwijzingen aan de bestuurder. Eenmaal de onderste laag er staat moet de lassers van SBSO De Varens uit Brugge klaarstaan. Elke hoek van de bovenste containers die geen steun vindt op een hoek van de onderste containers moeten ondersteund worden door een metalen paal met plaat.

Het is 14u. We hebben nog een uur. De kraanmannen laten weten dat ze stipt om 15u gaan stoppen. De stress slaat toe. We kunnen dit moeilijk halen. Dan moeten we alles nog op een andere dag overdoen. Een grote kost, een grote karwei en wat een planning. Die 11 containers moeten er gewoon staan vandaag.
Met de buren praten, naar de woning van de secretaris van de burgemeester trekken, de burgemeester via de secretaris contacteren goedkeuring vragen voor 2u verlenging van de wegblokkage. Oef, hij stemt in!

17u: net op tijd klaar om de kraan op te ruimen en de weg om 18u weer vrij te hebben. Het is gelukt! De ruwbouw staat er! Bedankt aan alle medewerkers. Bedankt aan de kraanmannen. En een dikke merci aan de secretaris en de burgemeester.
Veel buren en omstaanders kwamen kijken; zelfs de gendarmes kwamen kijken. En ze zagen dat het goed was … . En wij zagen dat het goed was. De ruwbouw staat er! Tijd om een week pauze in te lassen om de werken verder in te plannen.